نقش دیپلماسی نوین در افزایش همگرایی کشورهای اسلامی
نوع مقاله : فلسفی کلامی
چکیده
چکیده
موضوع مقاله حاضر، «نقش دیپلماسی نوین در افزایش همگرایی کشورهای اسلامی» است. پهنا و گستره دیپلماسی در جهان امروز آنچنان است که از آن به عنوان مهمترین ابزار سیاست خارجی یاد میشود و همه فعالیتهای روابط خارجی در زمینههای گوناگون سیاسی، اقتصادی، فرهنگی را در برمیگیرد. در نتیجه، دولتها در فعالیتهایی که انجام میدهندمیتوانند از انواع دیپلماسی بهره گیرند.
موضوع همگرایی در جهان اسلام و نیاز به اتحاد و اتفاق نظر میان مسلمانان از مهمترین ضرورتهای جوامع اسلامی در عصر حاضر است. حفظ منافع و امنیت کشورهای اسلامی در پناه یکپارچگی ملل و دولتهای آنها است و هویت اجتماعی-فرهنگی آنها ایجاب میکند که همه فرقهها و نحلهها دوشادوش یکدیگر برای حفظ کیان اسلام بپا خیزند.شرایط و مقتضیات زمان، اشتراک در اهداف دینی، انسانی، منافع اقتصادی و مصالح سیاسی، از مهمترین علل ایجاد کننده «همگرایی جهان اسلام» در زمان حاضر است. کشورهای اسلامی با اشتراک دردها و گرفتاریها، توانمندیها و نارساییها و دشمن مشترک میتوانند با طرح وحدت و کنارگذاشتن اختلافات، درصدد تحقق اهداف اسلامی انسانی خود برآیند.
با سیاستهای هماهنگ دشمنان اعتقادی-سیاسی و فرهنگی اسلام که در اقصی نقاط عالم و بهویژه با بهرهگیری از امکانات و ثروت خود مسلمانان مبارزه علیه آنان را رهبری میکنند، لزوم دستیابی به یک وحدت حقیقی که بتواند موضعی واحد و محکم، متشکل از قدرت کل جهان اسلام را سازمان دهد، ضروری است.