تاریخ اجتماعی شیعیان ایران در دوره تیموریان با تأکید بر آداب و رسوم مذهبی
نوع مقاله : فلسفی کلامی
چکیده
چکیده:تاریخ اجتماعی به عنوان شاخهای نو از مطالعات تاریخی و نوعی فهم از تاریخ در مقام تحلیل و تبیین حوادث به گرایشهای فکری و ویژگیهای اخلاقی و سبک و سیاق زندگی عامه به عنوان یک عامل اثرگذار بر روند حوادث تکیه میکند. این مقاله با تکیه بر آداب و رسوم به عنوان یکی از مؤلفههای مهم تاریخ اجتماعی بر آن است تا با ارائه گزارش از زندگی اجتماعی شیعیان در قلمرو تیموریان که از جهت مکانی شامل تمامی مناطقی که تیموریان بر آن تسلط داشتند و از جهت زمانی در قرن نهم و کمی قبل و بعد از آن میباشد نقش شیعیان را در تحولات تاریخی مهمی همچون روی کار آمدن صفویه و رسمی شدن مذهب تشیع در سرتاسر ایران از آن جهت که نیازمند بستر مناسب اجتماعی در ایران میباشد نشان دهد. بنابر این پرسش اصلی این تحقیق عبارت است از اینکه آداب و رسوم مذهبی شیعیان در دوره تیموریان چگونه بوده است؟ برای دست یافتن به پاسخ این پرسش از روش سندپژوهی بهره گرفته شده است و با استفاده از تکنیکهای متعارف تاریخپژوهی و استخراج دادهها و سنجش آنها بهره گرفته شد. اجرای آزادانه آداب و رسوم اجتماعی و مذهبی توسط شیعیان و گسترش نمادهای تشیع در دوره تیموریان حکایت از پویایی و قدرت اجتماعی شیعیان در ایران دارد.ازسوی دیگر ادبیات مذهبی شیعیان در این دوره به طور قابل ملاحظهای رشد کرد به گونهای که ادیبان و شاعران پارسیگوی شیعی مذهب و حتّی غیر شیعی در گسترش مضامین شیعی نقش ایفا نمودند.
. (1392). تاریخ اجتماعی شیعیان ایران در دوره تیموریان با تأکید بر آداب و رسوم مذهبی. فصلنامه علمی تخصصی فرهنگ پژوهش, 6(شماره 13- بهار 92), 131-156.
MLA
. "تاریخ اجتماعی شیعیان ایران در دوره تیموریان با تأکید بر آداب و رسوم مذهبی", فصلنامه علمی تخصصی فرهنگ پژوهش, 6, شماره 13- بهار 92, 1392, 131-156.
HARVARD
. (1392). 'تاریخ اجتماعی شیعیان ایران در دوره تیموریان با تأکید بر آداب و رسوم مذهبی', فصلنامه علمی تخصصی فرهنگ پژوهش, 6(شماره 13- بهار 92), pp. 131-156.
VANCOUVER
. تاریخ اجتماعی شیعیان ایران در دوره تیموریان با تأکید بر آداب و رسوم مذهبی. فصلنامه علمی تخصصی فرهنگ پژوهش, 1392; 6(شماره 13- بهار 92): 131-156.